Auto van de zaak of niet? 

Auto van de zaak of niet? 

Auto van de zaak of niet? 

Regels en wetten veranderen voortdurend. Zo wijzigden bijvoorbeeld de voorwaarden en bijtellingspercentages voor het privé gebruik van een auto van de zaak. Wij delen graag informatie met u over de bijtelling, maar aarzelt u niet om contact met ons op te nemen over uw specifieke situatie. De voordeligste optie berekenen we graag voor u, aangezien dit afhankelijk is van onder andere de cataloguswaarde van de auto en het aantal te rijden kilometers.

22% of 25% bijtelling?
Volgens de wetgeving geldt voor auto’s die na 1 januari 2017 op kenteken zijn gezet, het lagere bijtellingspercentage van 22%. Voor auto’s die vóór 2017 op kenteken zijn gezet geldt 25% bijtelling. Ook voor bestelauto’s geldt een bijtelling van 22% tenzij de bestelauto uitsluitend is ingericht voor goederenvervoer. In dat geval kan een bestelauto mogelijk worden uitgesloten van bijtelling. Dit blijft echter een discussiepunt.

Elektrisch rijden 4%
4% bijtelling geldt alleen voor nieuwe auto’s die volledig elektrisch rijden, in 2019 wordt als voorwaarde nog toegevoegd dat de cataloguswaarde van deze auto’s maximaal vijftigduizend euro bedraagt. In februari 2018 wordt geëvalueerd hoe vaak er van dit verlaagde bijtellingspercentage gebruik wordt gemaakt. Er kan besloten worden om dit percentage bij te stellen.

Correcte bijtelling aan de hand van cataloguswaarde
Vanaf 2018 zijn importeurs en fabrikanten verplicht om de cataloguswaarde publiekelijk kenbaar te maken. Hierdoor kan altijd de juiste bijtelling gedaan worden en voorkomt dit onduidelijkheden of discussies bij de belastingdienst.

Youngtimer mogelijk extra aantrekkelijk
Extra voordelig kan het zijn om een youngtimer te rijden als auto van de zaak. Youngtimers zijn auto’s van vijftien jaar of ouder. De bijtelling voor privégebruik bedraagt 35% van de actuele waarde. Dus dit kan behoorlijk aantrekkelijk zijn.

Geen bijtelling
Wanneer met de auto van de zaak minder dan 500 km privé gereden wordt, hoeft er geen bijtelling betaald te worden. Deze 500 km moeten echter wel waterdicht kunnen worden aangetoond bij de belastingdienst aan de hand van bijvoorbeeld een ritten administratie. De belastingdienst controleert regelmatig de handhaving van de bijtelling.

Overweegt u een auto van de zaak?
Neemt u dan
contact met ons op zodat we uw specifieke situatie kunnen bekijken en beoordelen. We begeleiden u graag bij de mogelijke opties om te achterhalen welke voor u de meest voordelige is.